Baghdad Burning

The Beginning…
So this is the beginning for me, I guess. I never thought I’d start my own weblog… All I could think, every time I wanted to start one was ”but who will read it?” I guess I’ve got nothing to lose… but I’m warning you- expect a lot of complaining and ranting. I looked for a ‘rantlog’ but this is the best Google came up with.

A little bit about myself: I’m female, Iraqi and 24. I survived the war. That’s all you need to know. It’s all that matters these days anyway.

Riverbend

Så börjar en av de mest lästa bloggarna i världen  och under de nästkommande tre åren får vi  följa hennes liv i Bagdad.

Ikväll så ska jag premiären av Baghdad Burning, en pjäs baserad på den irakiska bloggerskan Riverbends texter. Det är inte första gången den spelas på scen, Stockholm sällar sig ikväll till den exklusiva skara av världsmetropoler  där Baghdad Burning satts uppNew York, Edinburgh , New Delhi .

För mig var Salam Pax = introduktionen till bloggar, det var den första blogg jag läste och jag började sent, långt efter det att Salam Pax började blogga i september 2002, som ett sätt att hålla kontakten med sin vän Raed.  Både han  och Juan Cole blev mina ständiga följeslagare någon gång i skarven på 2003-2004.  Riverbend var  då redan igång med sin egen blogg, hon hade börjat med att kommentera på Salam Pax och sedan skriva gästposter hos honom för att slutligen ta steget och skapa den egna bloggen i augusti 2003.

Salam Pax var den första bloggaren i arabvärlden som fick ett internationellt genombrott, hans beskrivning av hela processen, sombörjar sex månader innan kriget kom till Baghdad, störtandet av den gamla regimen, och alla de vilktiga händelserna , bra såsom dåligt som kom att ligga till grund för de problem vi ser idag , gav  kriget  en helt annan dimension än vad den traditionella  nyhetsrapporteringen  och nymodigheter som imbäddade reportrar har kunnat förmedla.

Riverbend tog vid där Salam Pax(delvis) slutade(han blev ju en mediaikon och var upptagen med alla möjligheter som öppnades för honom). Hennes beskrivning som börjar ungefär samtidigt som det amerikanska projektet Irak börjar gå fel blir en krönika över de vanliga baghdadbornas vardagsliv under kriget, det är speciellt intressant att få följa det från en ung, delvis västerlänskt utbildad tjejs perspektiv. Precis som Salam Pax har Riverbends blogg transformerats till bokform.

Sedan hösten 2007, befinner sig den alltjämt annonyme Riverbend i exil, troligtvis fortfarande i Damaskus, ett öde som hon delar med miljoner andra Irakier.

Efter att ha läst henne om inte dagligdags, så ändå med relativt stor frekvens, så är jag förväntansfull inför kvällen!

Jag kommer att skriva mer om den, när jag har sett den , men jag vill rekomendera ett par artiklar.  Det finns en 13 sidor lång artikel i  Arab Media & Society(PDF) som diskuterar Riverbend i ett större sammanhang av krigsbloggar och det som var så populärt ett tag(tills de blev censurerade),  de s.k milblogs(bloggar skrivna av amerikanska soldater i fält). The New York review of books recenserar Baghdad Burning i bokform här.

Annonser

One Response to Baghdad Burning

  1. […] Jag har tidigare utlovat en recension på Baghdad Burning, som turnerar vidare ut i landet, i kväll i Göteborg.  Men jag har valt att […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: