Äntligen!?

Den israeliska premiärministern Ehud Olmert har lovat att avbryta den fortsatta utbyggnaden av bosättningar på Västbanken. Löftet är välkommet, och kommer inte en dag för tidigt. The central bureau of statistics i Israel beräknar att antalet bosättare på Västbanken ökar med 4,5 procent under 2007. Det innebär att antalet nya bosättare på Västbanken enbast under 2007 års tio första månader år är större än hela antalet bosättare på Gazaremsan strax innan det internationellt uppmärksammade israeliska tillbakadragandet.

Utbyggnaden av bosättningarna baseras på massiva statsunderstödda stölder av palestinsk privategendom som har störtat hundratusentals människor i yttersta fattigdom. Bosättningspolitiken är ett av de främsta rekryteringsinstrumenten för organisationer som Hamas, och utgör därmed ett dödligt hot mot alla israeliska medborgares säkerhet. Kleptokratin bakom bosättningarna erbjuder ett smörgåsbord av argument serverade på ett silverbricka för samtliga antisemitiska rörelser i hela världen.

Eller såsom den sjätte paragrafen i artikel 49 av den fjärde Genevekonventionen uttrycker det på snusförnuftig juristprosa: ”The Occupying Power shall not deport or transfer parts of its own civilian population into the territory it occupies”. Israel ratificerade konventionen 1951. Det är hög tid att börja leva efter den.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: