Liblab och svärdets jihad

Flera svenska bloggar har redan uppmärksammat att den norska tankesmedjan Liberalt laboratoriums eleganta undersökning om synen på den andre.

Liblab har tittat på hur icke-muslimska norrmän uppfattar landets muslimska befolkning, för att därpå jämföra hur bilden stämmer överens med muslimernas egna erfarenhetet och uppfattningar om sig själv och sin religion. Resultaten är intressanta, och det allra mest slående är skillnaden i erfarenheter av att norska religiösa ledare uppmanar till svärdets Jihad. Icke-muslimerna tror att fyra av tio muslimer har varit med om sådana uppmaningar, medan det i själva verket är två av hundra muslimer som har det.

Är två procent högt eller lågt? Säg det du.

Annonser

One Response to Liblab och svärdets jihad

 1. aldebe Mahmoud skriver:

  Yttrandefriheten kidnappad av anti Aldebe grupper

  Yttrandefriheten tycks vara kidnappad av konstnärer och ”anti Aldebe” grupper som har gjort islam och hans personlighet samtalsämne på allas läppar jorden runt i gott och ont. För en del är det väl alldeles utmärkt, lite tråkigt men okej. Vad är det egentligen som tvingar en intellektuell att sjunka djupt i smutsen för att förlöjliga och förtala en annan svensk med muslimskbakgrund och hans tro. Det är otroligt men sant.

  Intellektuellas stöd till anti Aldebe yttrande visar sig gå till en media kåt konstnär eller en galen journalist som gått in för att reta upp en av samtidens mest utsatta grupper i Skandinavien, och i samma veva som våra skandinaviska konstnärer gör konfrontationen mellan civilisationerna oundvikligen, vill intellektuella polarisera motsättningarna till fördel för dem under den interkulturella dialogen som lanseras av EU 2008 och till fördel för antiislam och alla islamistiska grupperingar i Skandinavien. Samtalet mellan civilisationerna som borde vara på lika villkor halkar och krockar på varje ny konstnärs turbanbomb, rondellhund. Sveriges muslimska förbunds ordförande Mahmoud Aldebe yttranden om muslimska skilsmässor i Sverige ska anpassas till muslimska länders religiösa äktenskapslagar. Nej de borde hanteras av ”Vatikanen” eller av ”svenska kyrkan” eller av ”Riksdagsledamöterna” och inte av dem själva. Förslaget hanteras på ett billigt och skamligt sätt. Man kritiserar något han/hon inte förstår eller begriper , bara att en invandrare föreslå sådana frågor. Om de ledande företrädare som avkastar förslagen fegisar, vad ska jag göra för saken, om de har dubbla budskap är det möjligt, men att de mot den religiösa skällsmössa är det knappast troligt, eftersom varken Aldebe eller någon annan muslim kan komma med lagar som motstrider mot de religiösa lagar: Den som skiljer sig borgerligt för det fastställt av domstol, men den kommer aldrig att vinna laga kraft hos Gud. Just om denna svåra situation, ville jag hitta lösningar. Ni diskuterar saker och ting som ni inte förstår er på och glömmer svältkatastrofen och folkmorden som utvecklas i Gaza de har dagarna. Den västerländska arrogans som knuffar människor närmare dem eller under deras fötter är den främsta rasistiska handling någon gör sig skyldig till. Visst, alla journalister, intellektuella och konstnärer har rätt att yttra sig, samtidigt är det ju alltid tråkigt att se just de som utnyttjar sina yttrande och teckningar för att förlöjliga religiösa personligheter. Att läsa när en opportun journalist eller konstnär medvetet ger sig in i debatten för att förvärra det världspolitiska läget i utbyte mot lite publicitet.

  Det är även lite tröttsamt att se debattörer som vanligtvis inte har så mycket att säga till stöd för yttrandefriheten nu plötsligt gladeligen omfamnar den, med lite bashing på toppen. Många har redan skrivit om mig på gott och ont på ett sätt som är ganska heltäckande, så jag tänkte mest bidra med ännu ett exempel på den fejkade yttrandefrihet som VERKLIGEN är under våldstäckts angrepp, rätten att yttra sig kring en sådan situation på sin arbetsplats, sin skolbänk, med sina grannar utan att betraktas som extrem är naturligt. Jag antar att alla debattörer som la sina texter kring min person och nidbilderna av Profet Muhammad som nyheter för att släppa JK granskning, kommer att gå till historian som största hindret för integrationen av svenska muslimer och på köpet de nyanlända flyktingarna?

  Tidigare exempel på övergrepp på yttrandefriheten finns nationellt och lokalt i alla tidningar och bland de intellektuella svenskarna. Många individer uttalar sig kritiskt mot sin muslimske granne apropå de säkerhetsbrister som finns i tunnelbanan, bankrånet, gängbråken, världskartan, när tillräckligt många argument samlas in i tåget, bränns invandraren, muslimen, slöjan och hotet om infallande framrutor gått för långt så vänder många sig till media för att väcka uppmärksamhet. Istället för att åtgärda problemen, genom att etablera dialog eller samtalsgrupper så sparkas muslimska grannen på rumpan utan att märkas från gemenskapen.

  Era misshaglige beslut att trycka ner en medmänniska utan att riskera lagens långa hand är det som skrämmer mest. AD, JK, JO och DO fann, inte oväntat, att kränkande av muslimer och deras religion som Nyhet är helt i sin ordning. Här skulle jag gärna länka till alla som försvarar förtryckande individer och grupper , men listan tyvärr kommer att bli en Mil lång.

  Men får jag kalla dem “fundamentalistiska angivare” som vill inte att det ska finnas avvikande uppfattningar om hur sociala, religiösa, politiska uppfattningar ser ut. Vardagslivet för oss är under all kritik. Det finns ingen anledning att älska en dålig granne eller tycka synd om honom. Vi gör det bästa av situationen och försöker göra ett så bra uttryck som möjligt. Men får man tack, respekt eller sådant. Nej grannen vänder sig till blondinen i lägenheten bredvid sig och säger bra gjort Eva! Jag existerar inte, finns inte, och det betyder att jag måste accepterar en lägre status an du. Jag vill inte nämna de 100-tals kränkande texter kring mina yttrande och den en undermålig bemanning som invandrare känner sig trängda i. Det betyder framför allt inte att vi älskar vår situation eller tycker synd om oss. En självklarhet kanske? Tydligen inte.” För varje invandrare som försvinner från offentliga debatten, försvinner en möjlighet till en dialog med förklaringar om saker och ting som skapar sämja mellan grannar. Försvinner Aldebe från det offentliga forum, trots att han är främsta engagerad och medkännande expert i invandrarfrågor, blir samtalet mellan lika tänkande inte intressant länge, ju närmare kommer vi att riskera att nästa tunnelbana vi åker med brinner upp eller nästa operation vi genomgår utförs av någon som inte blondin, är samtalet bruten. Jag slåss för dem som gav mig förtroende att lyfta upp deras sak, och därmed för oss alla, oavsett om man känner sig tillhöra flocken eller ej. För Aldebe rätt till ett drägligt liv och för rätten att få säga vad man tycker om sin sak utan att tystas ned, eller måste spela på era pipor som en del muslimska företrädare gör idag. Den rätten, till skillnad från era och “konstnärens rätt att provocera”, är hotad och förlöjligad och kränkt. Den rätten, måste vi kraftfullt stå upp för. 60-tal danska tidningar tävlar Om vem mest kan provocera den sovande Björnen, utan att känna sig hotad. Vem är vinnare i denna dragkamp?

  Publiceringen av kränkande texter, debattartiklar, nidbilden är “blasfemisk” och “avskyvärd” säljer lösennummer hos lokala och nationella tidningar. Alla muslimer som fördömer “avskyvärd” publiceringen av nidbilden av Profet Muhammad i bl.a. Danska tidningar och Sydsvenskan, och här borde jag stanna och sörja en kamrats bortgång Peter Molin som lanserade den kritiserade teckningen som sista stora grejen i hans rika liv med publiceringen av nidbilden av Profeten. Vi sörjer medmänniska av en moralisk plikt, trots att vi kritiska till denna handling. Konflikten växer kring våra yttranden och teckningen av Muhammed som Turbanbomb efter hotet från några individer.

  Yttrandefrihets debatt som följer publiceringen av nidbilder av Profet Muhammad gynnar inte det interkulturella året som lanseras av Sverige och Europa.
  Vad gör sådana hemska nidbilder intressanta för yttrandefriheten? Nidbilder av religiösa personligheter är mycket provocerande för varje folkgrupp i landet. Jag värnar om yttrandefriheten men kan inte sitta mig i vad konstnären som tecknat Nidbilderna av Muhammed, vill åstadkomma när han berättar att hans motiv är konstens yttrandefrihet och hoppas att den debatt som nu uppstått ska leda till normalisering.

  Jag undrar: Normalisering till vad och med vem?

  Från de internationella reaktionerna på publiceringen av nidbilder av Profet Muhammad är ordet normalisering passar korstågshistorian. Många islamiska länder och speciellt Islamiska konferensen – OIC, den stora muslimska samarbetsorganisationen med 57 medlemsländer reagerade i hårda ordalag. “Detta var en oansvarig och avskyvärd handling, med elaka och provokativa avsikter”, tycker generalsekreterare Ekmeleddin Ihsanoglu i ett pressmeddelande som citeras av flera islamiska och västliga tidningar. OIC uppmanar Danmark att straffa såväl konstnären som de medier som publicerat bilderna. Ihsanoglu, vädjar dock till muslimer att förbli lugna och inte överreagera. Många muslimska länder började åter bojkotta danska varor. Är det normalisering som konstnären vill åstadkomma med sina nidbilder, knappast? Vad vet du och konstnären om muslimer, egentligen?

  Det sägs att det finns en miljon skandinaviska muslimer, Mer än hälften finns i Sverige, men vad det innebär vet ingen förutom Ni och främlingsfientliga grupperingar, därför att ingen har frågat mig eller de skandinaviska muslimer vad de tycker verkligen om det som sker i Skandinavien. Det är ett stört problem. Dels göder det majoritetsbefolkningens misstänksamhet, dels öppnar det möjligheter för främlingsfientliga och rasister som egentligen bara stöds av få individer att fiska i grumligt vatten.

  Mahmoud Aldebe
  2008-03-03

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: