Lika som bär?

I höger ringhörna: en demokrati med stark militärmakt men svag historik vad gäller respekt för mänskliga rättigheter eller minoritetsrättigheter. Ambitioner på att vara en ledande politisk och militär kraft i grannskapet. Starka nationalistiska strömningar som anspelar på känslor av orättvis behandling, hot och erfarenhet av terrorism.

I vänster ringhörna: en terrorist/gerillagrupp som försöker provocera fram en reaktion genom nålsticksanfall. Opererar från en nyligen demokratiserad grannstat som saknar förmåga att kontrollera sitt territorium. Många i befolkningen sympatiserar med vissa av terrorist/gerillagruppens mål och har starka antipatier mot den starkare grannen.

Uppställningen mellan Turkiet och PKK-gerillan är till förväxling lik uppställningen mellan Israel och Hizbollah inför Libanonkriget. Det senaste budet från PKK är mer försonligt än vad Hizbollah någonsin åstadkom inför kriget, men fortfarande hårt villkorat. Det turkiska gensvaret på provokationerna och erbjudandet är än så länge mer återhållsam än Israels dito, men inga medel är uteslutna. Återstår att se om upplösningen blir densamma som sist. Och om omvärldens reaktioner också blir desamma.

Annonser

9 Responses to Lika som bär?

 1. yomal skriver:

  Samma jämförelse gjorde Jon Stewart i ”The Daily Show” på http://www.comedycentral.com
  Där han fokuserade på USAs dubbelmoral, då de ber Turkiet att hålla sig i skinnet och
  inte göra vad de stöder att Israel gör

 2. Turken skriver:

  ”Opererar från en nyligen demokratiserad grannstat”

  Kallar du ett autonom område med ett parti (KDP) styre som leds av en klanledare som demokrati? Journalister som skriver mot Barzani’s styre fängslas. Minoriteter skrämmas bort att flytta till söder. Vilken sympati!

 3. BarbarPappa skriver:

  Hmm håller med beskrivningen, inrikesfrågorna är ju en sak Turkiet som nation får lösa just inrikes, man ser redan minskad makt för militären och demokratin stärks genom dom lagändringar etc etc.

  Men man måste samtidigt få försvara sitt lands gränser och civil befolkningen när diplomatiska lösningar blir otillräckliga.

 4. hyskar skriver:

  Vadå provokation?! Turkiska soldater dödas och detta av terrorister som går över Irakiska gränsen till Turkiet!!!!

 5. Camilla Öngörür skriver:

  Irakiska kurdistan är en demokratisk autonom del av Irak som så småningom kommer att bilda en egen stat. Varken Turkiets förtryck av kurder i det egna landet eller dess försök att stoppa utvecklingen i grannlandet Irak kan stoppa det. Detta kommer ske förr eller senare vare sig det tar 5, 10 eller hundra år. Mesud Barzani är den ledare som är mest älskad och uppskattad av sitt folk. Hans legitimitet kan inte ifrågasättas. När man skrev den kurdiska regionala konstitutionen tog man hjälp av professor i folkrätt Ove Bring, där man beskrev noga rättigheter till andra minoriteter som verkar i området (turkmener, assyrier och araber). Om Turkiet hade kunnat vara hälften så demokratisk som Kurdistan hade den kommit mycket längre i alla frågor (stabilitet, ekonomisk tillväxt och mänskliga rättigheter). Men tyvärr är militärens makt för stor och folket i stödjer detta förtryck till fullo. Turkiet kan alltid fördöma och använda PKK men aldrig ta död på det kurdiska folkets rättigheter. PKK är inte det kurdiska folket.
  Camilla,

 6. Trötter skriver:

  Tja fast det var ju rätt osmart av PKK att anfalla Turkiet just nu. Måhända att man vill skapa sig en egen stat och ser en möjlighet just nu i och med Iraks inre orolighet och USA´s välvilliga inställning. Men Turkiet är trots allt en hangaround för EU medlemskap och USA´s välvilja sträcker sig inte till att bli indragen i trubbel med sin ”allierade” EU. Hur rätt PKK må ha i sin kamp så kan USA inte ta för stort parti för kurderna om de på eget bevåg hamnar i problem.
  Det är vad jag tror..

 7. kurd skriver:

  PKK är INTE ett terroristgrupp. om dom blir anfallen av det turkiska måste dom ju försvara sig. varje gång PKK utför ett anfall är när dom blir anfallen. JAG ser inte PKK som ett terrorist grupp och om man verkligen vet historien bakom varför PKK bildades från början kan hålla med mig!

 8. kurd skriver:

  BURKEN(turken)

  du säger att de journalister som skriver emot barzani fängslas sens när hände det att kurd snackar illa om han så att de blir fängslad nu tycker jag att du blandar ihop det. blir man inte mördad i turkiet när man skriver nåt emot turkiet eller regeringen?

 9. Marcus skriver:

  ”Och om omvärldens reaktioner också blir desamma.”

  det tror jag inte, för det är ju inte Israel som är the ”bad guys” denna gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: