Rondellhundar må gå, men Atatürk???

Svenska medier har under oktober rapporterat om att turkiska hackare anslutit sig till rondellhundsdebatten. Tusentals svenska hemsidor har blivit hackade. Attackerna har också rönt viss internationell uppmärksamhet.

Det är dock oklart hur stor del av attackerna verkligen har med rondellhundar att göra. Hackare från Turkiet är annars mer kända för att sprida sekulär nationalistisk än religiös propaganda. Åtminstone en del av de pågående attackerna mot Sverige motiveras av påstått svenskt stöd till den kurdiska PKK-gerillan, snarare än av rondellhundarna.

Svenska hackare har inte blivit svaret skyldiga. På hackade turkiska webbsidor har man bland annat lagt upp pornografiska bilder på profeten Muhammed samt, kanske för säkerhets skull, även det sekulära Turkiets landsfader Mustafa Kemal Atatürk.

Därmed har de, förmodligen utan att förstå det, eskalerat rondellhundsdebatten till en helt ny dimension. Som en kollega med god insikt i den turkiska folksjälen uttrycker det: ”Muhammed är lugnt, de flesta turkar har avslappnat förhållande till honom. Men Atatürk rör man inte.”

Annonser

4 Responses to Rondellhundar må gå, men Atatürk???

 1. Gustaf Redemo skriver:

  Angående turkarna och Atatürk hade jag en diskussion med en turkisk vän som hade kämpat med att sprida meddelandet om en omröstning som pågick på en amerikansk tevekanal. Omröstningen handlade om om USAs kongress skulle erkänna det armeniska folkmordet. Han visade mig stolt att 75% var emot. Alla turkar har röstat, log han.

 2. Marcus skriver:

  Kanske dags då att skaffa sig ett lite mer avspänt förhållande till Atatürk.., eller?

 3. Pelle skriver:

  Kränk aldrig Ataturk, han är en sådan människa som föds en gång per tusen år.

 4. Hasse skriver:

  Det bör nämnas att den turkiska nätplats som utsattes för den största attacken var det forum där turkiska hackare skröt och tävlade om att hacka så många svenska siter som möjligt. En stor del av dem har numera något att förklara för sina emailkontakter, då många använde samma lösenord till sin epostadress som till forumet…

  Så kan det gå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: