Egypten – Vi Ser dig!

Ikväll går den sista filmen i serien varför demokrati på svt. Det är filmen Vi ser dig – som handlar om hur tre tidigare politiskt likgiltiga kvinnor bestämmer sig för att starta en medborgarrättsgrupp – Shayfen.com som tillsamans med andra kommer att spela en roll under det politiskt dynamiska året 2005 med dubbla val , Egyptens första direkta presidentval med flera kandidater och ett parlamentsval med oväntat stora framgångar för den förbjudna men delvis tolererade rörelsen det muslimska brödrarskapet. Vi får följa Ghada Shabandar, som är professor i Engelska och hennes två medgrundare( nyhetsuppläsare respektive hemmafru) av grässrotsorganisationen under dess första år , från maj 2005 och framåt.

Den direkta anledningen till varför dessa tre grundade shayfeen.com var händelserna som inträffade under folkomröstningen gällande de förändringar av konstutionen som krävdes för att möjliggöra ett presidentvalsystem med flera kandidater(fram till 2005 så hade parlamentet röstat fram en kandidat, som folket sedan fick rösta ja eller nej till) . Folkomröstningen i sig rönte inte speciellt mycket intresse i det demokratiskt undernärda Egypten och valdeltagandet blev lågt , men frisserades uppåt av regimen.

Det som kunde ha blivit en lovande början på en ökad öppenhet i demokratiseringshänseende blev istället den första väckarklockan om att allt var precis som vanligt när Två små demonstrationer mot folkomröstningen, men för demokrati slogs ner brutalt.

Bland dessa demonstranter fanns unga kvinnor som misshandlades och blev sexuellt trakasserade av betalda bråkmakare som regimen lejt och av säkerhetsstyrkorna. Även om detta inte var första gången något liknande inträffat, så var det första gången som det spreds i massmedia. Ett av de absoluta tabun som finns i det egyptiska samhället är kvinnans heder och en vecka senare så annordnades en manifestation på samma plats där detta hade utspelats .

Under veckan mellan folkomröstningen 0ch manifestationen för det som kom att kallas den svarta onsdagen, så grundades shayfeen.com med sin första kampanj, kallad vita bandet för att visa sitt stöd med sina medsystrar.

De tre initiativtagarna och deras rörelse har ägnat sig åt att utbilda medborgare till valobservatörer , skapat ett nätverk som rapporterar om kränkningar av mänskliga rättigheter och bildat opinion för en fri domstol bland mycket annat under en väldigt intressant tid i Egyptens nutidshistoria.

Från sommaren 2004 fram till de stora framgångarna för det muslimska brödrarskapet i parlamentsvalet i november-december så fanns det ett fönster av (små) möjligheter och hopp. Men i och med den oväntat stora framgången (88 mandat eller motsvarande 20 % av de 444 platserna i parlamentet, trots valfusk och våld med dödsfall som utgång och fysiskt förhindrande av människor att delta i valet) och Hamas vinst i det parlamentsvalet så ändrades förutsättningarna med vad gäller yttre tryck. Därmed har regeringen kunnat kringå sina löften om ökad demokratisering och återgå till repressiva metoder, utan att riskera för mycket.

Det pågår dessutom en process av maktkonsolidering från NDPs sida, för att säkerställa stabilitet och kontinuitet vad gäller makten. Den som antas vara nästa presidentkandidat är president Mubaraks son Gamal, men huruvida detta de facto kommer att lyckas är ännu så länge oklart i mitt tycke i detta nu. Andra kandidater kan absolut komma upp.

Filmen börjar kl 22 på SVT1 och på SVT play senare – se den!

UPPDATERING:

En repris visas i SVT 1 Kl 11.00-11.55 den 29 februari 2008 under rubriken Varför demokrati?

Annonser

One Response to Egypten – Vi Ser dig!

  1. Lundinorient skriver:

    Otroligt viktig dokumentär

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: