Militären varnar Turkiet för EU

Turkiets militäretablissemang varnar det regerande islamistpartiet AKP från snabba reformer som syftar till att närma landet med EU, rapporterar Turkish Daily News på måndagen. Enligt anonyma regeringstjänstemän ska generallöjtnant Hilmi Akın Zorlu i synnerhet ha varnat regeringen för att ändra det famösa artikel 301 i brottsbalken, som kriminaliserar förolämpning av ”turkiskhet”. Artikeln är en ökänd gummiparagraf, som innebär att den som förtalar eller förolämpar, Turkiet, turkiskheten, den turkiska riksdagen, den turkiska regeringen, det turkiska rättssystemet eller –i synnerhet- den turkiska militären kan dömas till fängelse i upp till två år. Och ännu längre om förolämparen är turk och har varit gemen nog att uttala sina smädelser utomlands.

Varningen kommer bara veckor innan EU-kommissionen publicerar sin årliga ”Progress report” över Turkiets närmande mot EU.

Dessvärre är nog militärens varningar onödiga. För några år sedan fanns det en gedigen EU-vänlig opinion i Turkiet. Sedermera har åratals av förhalning, förseningar och allmän njugghet från EU:s sida förvandlat turkarna till det kanske mest EU-kritiska folket i världen (Länken leder till en pdf-fil på cirkus 2,5 meg. Men det är värt varje sekund i laddningstid: PEW:s rapport om globala trender i värderingar och attityder är en guldgruva som vi säkert får anledning att återkomma till. Turkarnas attityder till EU behandlas på sidan 124).

Annonser

3 Responses to Militären varnar Turkiet för EU

 1. Gustaf Redemo skriver:

  Kom in på er sida genom Semus och gillade det ni skriver om och kommer prenumera på era inlägg. Såg att ni hade problem med bokstäverna (kommer inte ihåg vad det heter) på vissa av inläggen. Då jag själv hade problem med det tänkte jag förklara vad ni gör fel. Det första är om ni först skriver i Word och sen klistrar in texten i wordpress. För att ändra på bokstävsstilen går ni in på kod (där ni skriver) och raderar all html. Det brukar hjälpa. Radera inte länkarna så klart. Lycka till.

 2. Marcus skriver:

  Tommi, menar du att det är EU´s fel att turkarna blivit mer EU-kritiska?

  Vad mer exakt har de gjort fel, och vad borde EU ha gjort istället?

 3. tommiteljosuo skriver:

  Gustaf, tack för tipset! Är fortfarande lite ovan vid WordPress publiceringsverktyg.

  Marcus, din fråga är värd ett eget inlägg. Kommer ut strax!

  /Tommi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: