Ett plagg rött

Manifestationer världen över den 28 september

På fredag uppmanar Burma-aktivister folk att bära en röd T-shirt för att hedra och stödja munkarna och demokratiaktivisterna i deras kamp. Amnesty International håller manifestationer världen över till stöd för demokratiprotesterna i Burma/Myanmar denna vecka. I Stockholm kommer detta att ske på Medborgarplatsen Kl 17.

UPPDATERING: Demonstrationen på Medborgarplatsen arrangeras av den svenska Burma kommittén tillsammans med samtliga riksdagspartier.

Dessutom har firma Frerik & Fredrik (Malm och Federley) kallat samtliga som arbetar i riksdagshuet till samling för Burmas folk i riksdagshuset på morgonen. Samtliga skall vara klädda i rött. Bra initiativ!

(foto från BBC)

Nyheter

Regimens svar verkar nu komma, under de senaste timmarna har det kommit rapporter om en polisraid mot två kloster i Yangoon/Rangoon med c:a tvåhundra munkar arresterade. Två leadande medlemar ur National League for Democracy(Aung San Suu Kyis parti), partitalesmanen Myint Thein och Hla Pe som också har en ledande position i partiet har arresterats. Detta kommer efter en dag med tre döda under demonstrationerna igår. Demonstrationerna startade efter att militärjuntan fördubblat priset på bränslet. Under en demonstration i Pakokku den 5 september så skadades flera munkar. När militären inte lyckades be om ursäkt för detta inom den tidsgräns som munkarna hade satt så gick munkarna aktivt ut och deltog i demonstrationerna. Siffran av deltagande demonstranter ligger någonstans mellan tiotusentals och hundra tusen.

UPPDATERING: Enligt statlig media så skall nio personer ha mist livet i dagens demonstrationer, det kommer även rapporter om flera arresteringar av oppositionella, och de två kloster som genomsöktes av polis med c:a 200 aressterade munkar som följd, har utökats till sex kloster och hundratals arresterade. Det kommer också uppgifter på morgonen den 28 sep att  säkerhetstyrkorna har tagit kontroll över fem  centrala kloster i Rangoon och har satt upp vägspärrar kring dessa för att isolera munkarna. Enligt asiatiska diplomatiska källor så har regeringen uttryckt sig i termer av att de nu har kontroll över munkarna.

Bland de döda fanns en Japansk journalist, Kenji Negai Flera privatägda tidningar har också tvingats stänga sin verksamhet idag.

Med tanke på att statlig media endast bekräftade ett dödsfall i går, när det i själva verket var fem döda och att det finns obekräftade siffror som är betydligt högre så finner jag det troligt att dödssiffran för dagen kommer att stiga.

Bakgrundshistorik

Detta är de största protesterna sedan juntan slog ner demonstrationerna 1988, med tusentals döda som följd, det talas om 3000 bara under en dag den 8 aug 1988 och upp till 10 000 totalt under de nästkommande fyrtio dagarna då juntan slog ner allt motstånd. Nobelpristagaren Aung San Suu Kyi har varit förgrundsfiguren sedan hon blev partiledare för National League for Democracy (NLD) samma år. På så sätt kom cirkeln att slutas, Suu Kyi hade tagit upp sin fars fallna mantel. Generalen Aung San betraktas som Burmas frihetshjälte men mördades 1947.

Aung San Suu Kyi vann parlamentsvalet 1990, men fick aldrig tillträda, hon har suttit i husarrest sedan dess, med undantag för ett år mellan maj 2002-maj 2003.

Burma har varit en diktatur sedan 1962.

Blogga för demokrati

Som brukligt är numera så har internet kommit att spela en viktig roll under denna protestvåg. Reportrar utan gränser rankade Burma som ett av de 13 länder som fick den föga smickrande titeln ¨Internets fiende¨. Trots detta så har bloggare spelat en oerhört viktig roll som förmedlare av budskap, foton och rörliga bilder. Detta sker troligtvis med hjälp av universitetsstudenter som använder proxy-servrar för att kringå den oerhört strikta kontroll som regimen har på internetcafér och på privata internetanvändare. Staten kontrollerar de två företag som tillhandahåller internet och man är tvungen att registrera varje dator, straffet för att inte göra detta kan uppgå till 15 års fängelse. Internetanvändandet är endast 0.5-1 procent i landet och det finns endast 25 000 registrerade e-mailkonton. Trots detta så lyckas man få ut information på ett helt annat sätt än vad som var fallet under sommaren 1988.

UPPDATERING: Myndigheterna verkar ha stängt av möjligheterna till internet-uppkoppling för allmänheten, förmodligen för att kunna kontrollera informationsflödet. Kanske börjar det gå upp för regimen att hela världen ser på. Jag tvivlar dock på att det har något inflytande över hur regimen reagerar. Det som betyder något är hur Kina och ASEAN-länderna reagerar.

Ett par av de bästa källorna till nyheter, men kanske framför allt foton, är Ko Htikis blogg och Saffron revolution(Rule of Lords). Global Voices är alltid bra och de har en uppdatering om Myanmar/Burma från igår. Speciellt så kan jag rekomendera att titta på demonstrationsfilmen som ligger ute på youtube, om man vill fortsätta och titta på filmat material sedan så är det bara att klicka sig vidare, allt samlat på en plats.

Omvärldens reaktioner

Kina sade igår att de inte anser att sanktioner bidrar positivt i detta läge. Bertil Lintner har en intressant analys i SvD, där han förklarar varför militärregimen endast lyssnar på Kina.

UPPDATERING: Den asiatiska samarbetsorganisationen ASEAN uttryckte sin förfäran över våldet och uppmanade bägge parter att visa återhålsamhet, ett språk som är mycket ovanligt och rättframt, då organisationen har inskrivet i statuterna att man inte skall lägga sig i enskilda medlemsländers inre angelägenheter. Den burmesiska militärregimen medelade också igår att man kommer att utfärda visum och ta emot FNs speciella sändebud för Burma , Ibrahim Gambari. Speciellt ASEANs starka uttalande är positivt.

Om ni någon gång har undrat varför vissa säger Burma och andra säger Myanmar så finns kanske början till svaret här. Vet ni förresten vad Burmas huvudstad heter? Naypyidaw!

Ta på er något rött och kom till Medis kl 17 på fredag – Vi ses!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: