Innovativ rättsskipning i Irak

Washington Post rapporterar om innovativ rättsskipning i den tidigare diktaturen Irak: Amerikanska specialstyrkor har lagt ut ”beten” i form av ammunition och sprängmedel. Om någon har plockat upp betet och försökt gå iväg med det har personen skjutits ihjäl. Tillgång till originalartikeln kräver tyvärr registrering, men en kraftigt förkortad återgivning på svenska finns på DN.

Några av prickskyttarna är numera misstänkta för mord. Inte för det planerade dödandet av personer som bärgar upphittad ammunition i sig, gudbevars, initiativet kom ju direkt från Försvarsdepartementets Asymmetric Warfare Group. Utan för att de emellanåt förbättrat statistiken genom börja med att skjuta en civilist, för att först därefter lägga ut betena som motiverade dödandet. Arméns talesman Paul Boyce försäkrar att denna omvända turordning inte varit i enlighet med procedurreglerna: ”There are no classified programs that authorize the murder of local nationals and the use of ‘drop weapons’ to make killings appear legally justified.” 

Det känns betryggande. Numera får militären i Irak alltså bara döda civilister om den först provocerar fram en misstanke om brott, i övrigt har myndigheterna inte längre hemliga program för att mörda lokalbefolkningen och det är inte heller tillåtet för myndigheter att plantera bevis för att dölja eller motivera mord. Jämfört med Saddamtiden är det hela är ett framsteg för rättssäkerheten. Rättsteoretikerna i Pentagon verkar däremot ha tagit steget rakt ut i medeltiden.

Annonser

One Response to Innovativ rättsskipning i Irak

  1. Daniel Makar skriver:

    Här är länken till den tre sidor långa WaPo-artikeln.

    http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/09/23/AR2007092301431.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: